Spanec (2020)

  • od 8. junija ob 9.00 do 13. junija ob 23.59
  • 1h 42m

Film je na voljo samostojno ali v paketu. Za nakup paketa klikni na Plešem z volkovi.

Marlene (Sandra Hüller, Toni Erdmann) mučijo moraste sanje, ki se zdijo vse preveč resnične. Obsedeno skuša razvozlati njihovo uganko in tako se znajde v mali, idilični vasici Steinbach. A takoj ko se mozaik sestavi, Marlene doživi živčni zlom in pristane v psihiatrični bolnišnici. Da bi odkrila vzrok materine skrivnostne bolezni, pripotuje v vasico njena hčerka Mona. Podeželski hotel s čudaškim personalom, nočne more o merjascih, ki se prelivajo v budnost, senca nacistične polpreteklosti … Nemčija je z mojstrskim celovečernim prvencem in sublimno psihološko srhljivko Michaela Venusa dobila svojega Lyncha.

“V ambiciozni psihološki srhljivki Spanec se gordijski vozel družinske travme razplete skozi prizmo nacionalne krivde. Prvenec Michaela Venusa črpa svoj navdih iz kopice predlog, od pravljic bratov Grimm do izgubljenih cest Lyncheve nočne more. Gledalec se mora malce potruditi, da sestavi uganko, a Spanec bo zagotovo prebudil tek žanrskih ljubiteljev, ki imajo raje enigmo kot vedra krvi. Kot Lynch tudi Venus odločno zre pod idilično površje normalnosti, da bi videl, kaj tiči pod njim. Spanec opiše kot ‘antitezo nemškega domačijskega filma’ in res imamo občutek, da se pod površjem navidezno banalnega ves čas skriva nekaj zloveščega.”
– Allan Hunter, Screen Daily

“Če bi David Lynch posnel rimejk Kubrickovega Izžarevanja, bi bil ta bržkone podoben Spancu.”
Requiem pour un film

Film je del Festivala žanrskega filma Kurja Polt. Organizira Društvo za širjenje filmske kulture Kurja Polt v koprodukciji s Kinodvorom in Slovensko kinoteko.

Jezik(i)

nemščina, s slovenskimi in angleškimi podnapisi

Podnapis(i)

Slovenian, English