Nori samuraj Musashi (2020)

  • od 8. junija ob 9.00 do 13. junija ob 23.59
  • 1h 31m

Film je na voljo samostojno ali v paketu. Za nakup paketa klikni na Plešem z volkovi.

Po kratki uvodni ekspoziciji se pred nami odvrti 77-minutna sekvenca, v kateri se igralec, kaskader in virtuoz filmske koreografije borilnih veščin Tak Sakaguchi (Versus) kot sloviti japonski samuraj in neporaženi mečevalec Musashi Miyamoto (1584–1645) bori z nasprotniki. S 588 nasprotniki – v realnem času in enem samem kadru! Bravura, ki jo je Yûji Shimomura, koreograf akcijskih prizorov korejske zgodovinske zombične serije Kingdom, posnel po scenariju žanrskega prvaka Siona Sona, ni toliko poklon chanbari, samurajskemu filmu, kot poklon umetnosti in naporu mečevanja samega. Poklon in v isti dih popolna demistifikacija, matematična razčlemba tehnike in etosa borilne veščine. Impresivno, dolgočasno, sublimno, naporno in vedno bolj izžejano … Čudovito! Drzen filmski podvig, ki ne stremi k všečnosti.

Nori samuraj Musashi ni popoln film. So trenutki, ko tempo popusti, in trenutki, ko kljub domiselni rabi scenografije in rekvizitov film postane repetitiven. A če bi ga za to grajali, bi bilo tako, kot če bi bolj čislali brezhibno narejen sendvič kot razkošno pojedino z 12 hodi, ker je pri strežbi natakar polil omako. /…/ Tako neustrašno filmanje je resnična redkost in zasluži si, da ga slavimo. Nori samuraj Musashi gledalca mnogo bolj posrka vase, kot bi lahko upravičeno pričakovali. To je omamen in osupljiv film, ki se bo v zgodovino samurajskega filma zapisal kot eden največjih. Dostojen poklon legendarnemu umetniku mečevanja in hkrati priložnost za gledalca, da si nekaj najbolj nadarjenih umetnikov današnjega dne ogleda v blesteči formi.”
– Jennie Kermode, Eye For Film

Film je del Festivala žanrskega filma Kurja Polt. Organizira Društvo za širjenje filmske kulture Kurja Polt v koprodukciji s Kinodvorom in Slovensko kinoteko.

Režija

Yûji Shimomura

Scenarij

Sion Sono

Jezik(i)

japonščina, s slovenskimi in angleškimi podnapisi

Podnapis(i)

English, Slovenian