Kinematografski labirint (2020)

  • od 8. junija ob 9.00 do 13. junija ob 23.59
  • 2h 59m

Film je na voljo samostojno ali v paketu. Za nakup paketa klikni na Divji horder.

V spomin: Nobuhiko Ôbayashi

Ôbayashi se vrne v rojstni Onomichi na predvečer zaprtja zadnjega kina. V slovo se obeta celonočni maraton, toda noč je nevihtna, in ko v poslopje kina nenadoma udari strela, gledalce posrka v svet na platnu. V teku deliričnega triurnega kolaža bodo prepotovali japonsko zgodovino vojne in filma, jokali in se smejali, peli, plesali, se bojevali in se vprašali: je lahko film protistrup človeški norosti? Poslednji protivojni spev in vrtoglava, brezdanja oda filmu, s katero se je neutrudni antikonformist, večno mladi eksperimentator in naš filmski heroj, Nobuhiko Ôbayashi, lani poslovil od sveta. Njegov duh ostaja živ. Slava mu!

“S slovesom režiserja Nobuhika Ôbayashija aprila 2020 je film izgubil velikana, čigar kariera se je začela s psihedelično kultno klasiko Hausu (1977) in vzcvetela v eno najbolj koherentnih, a eklektičnih filmografij, kar jih poznamo. /…/ Brezsramno eksperimentalen film izpričuje globoko žalost starajočega se moža spričo stanja sveta, toda hkrati daje slutiti njegovo upanje za prihodnost – kot soj projektorja, ki zareže v temo; kot opomin, da je umetnost tudi pred obličjem brezupnega barbarstva zmožna navdihovati. Sveti večno, Ôbayashi-san, in hvala za vse.”
– Ariel Esteban Cayer, Filmski festival Fantasia

Film je del Festivala žanrskega filma Kurja Polt. Organizira Društvo za širjenje filmske kulture Kurja Polt v koprodukciji s Kinodvorom in Slovensko kinoteko.

Film je predvajan zgolj z angleškimi podnapisi.

Jezik(i)

japonščina, z angleškimi podnapisi