Jezus te usmeri k avtocesti (2019)

  • od 8. junija ob 9.00 do 13. junija ob 23.59
  • 1h 22m

Film je na voljo samostojno ali v paketu. Za nakup paketa klikni na Divji horder.

Agenta CIE Palmer in Gagano morata uničiti računalniški virus, imenovan “Sovjetska zveza”. S pomočjo virtualne realnosti vstopita v sistem, toda njuna misija se izkaže za past. Llansójev drugi celovečerec, tako kot debi Crumbs (2015), posnet v Etiopiji, odene afrofuturizem v retro estetiko hladnovojnih vohunskih trilerjev, znanstvene fantastike in B-akcionerjev. Toda pod krinko in šminko prave eksplozije popkulturne nostalgije Jezus razmišlja o realnosti današnjega dne – virtualni, simulirani in nič manj begajoči od multikulturne časovno-prostorske zagonetke te “Matrice na tripu”. Afro Batman obvlada kungfu, Robert Redford in Richard Pryor sta čisto papirnata, virtualni Stalin vihti srp in kladivo, dokler nas Jezus ne odreši in usmeri k avtocesti. Dobitnik nagrade Imagining the Future na festivalu fantastičnega filma v Neuchâtelu in nagrade občinstva na festivalu Fantasia v Montrealu.

“Resnično originalni umetniški glasovi so redkost. Ko govorimo o sodobnem žanrskem filmu, lahko inovatorje v 21. stoletju preštejemo na prste. Filmarji, kot so Khavn s Filipinov, Q iz Indije, Sono Sion in Ujicha iz Japonske ter Belgijca Hélène Cattet in Bruno Forzani, so skozi filmsko džunglo, polno strahotno podobnega materiala, urezali samosvoje poti. In v zadnjih letih se je njihovim vrstam pridružil nov glas, Miguel Llansó. /…/ Jezus ima vse, kar išče avanturistični ljubitelj filma. Je kompleksen, izviren, zabaven, smešen in čisto drugačen od vsega, kar ste videli doslej.”
– J Hurtado, Screen Anarchy

Film je del Festivala žanrskega filma Kurja Polt. Organizira Društvo za širjenje filmske kulture Kurja Polt v koprodukciji s Kinodvorom in Slovensko kinoteko.

Režija in scenarij

Miguel Llansó

Jezik(i)

angleščina, s slovenskimi podnapisi